Lucrari de etnologie romanească

Nedeia din poiana Muierii (1484-1947), 216 p.

Autori: Dumitru Gălățan-Jieț
Nedeia din Poiana Muierii este atestată documentar în anul 1484, fiind posibil să se fi ținut cu ceva ani și înainte de această dată, ținând cont de faptul că prima atestare documentară a unei nedei o găsim în anul 1373, fiind vorba de cea de pe muntele Cornul Nedeii din Transilvania. De la data atestării documentare în anul 1484, această nedeie s-a ținut neîntrerupt până în anul 1947, când a fost întreruptă o bună perioadă, până la reluarea ei în „ediție nouă” în 2012. Până în anul 1947, nedeia s-a ținut de Sânziene, la 24 iunie, iar de la reluarea în 2012 se ține la o altă dată, anume la cea de Sântilie, la 20 iulie.

Pret: 25.20 LEI

Bibliografia românească de etnografie și folclor (2001-2010). Partea a II-a, Ed. Academiei Române, 2020, 406 p, 2814 poziții.+ Indice de nume

Autori: Rodica Raliade (coord.)
Bibliografia curentă devine o provocare atât pentru realizatori, cât și pentru utilizatorii puși deopotrivă, unii în situația de a selecta și a furniza date actuale, ceilalți de a recepționa, de a distinge și a interpreta informații necesare elaborării unor lucrări de profil. O astfel de sinteză îmbină logici diferite, de la cele formale la cele de conţinut, favorizând obţinerea unei construcţii care reflectă, semnificativ şi sub aspecte diferite, tema cercetată.

Pret: 63.00 LEI

Somewhere over the Square, 223 p.

Autori: Catalin D. Constantin
Editura Peter Pan, ISBN 606-95000-1-9, an apariție 2020 (carte în limba engleză)

Pret: 88.20 LEI

Satele sălăjene și poveștile lor, vol. 9-10

Autori: Camelia Burghele
Veselia satului și ospitalitatea familiei. La nuntă în satele sălăjene (vol. 9), Reconstrucții identitare citite antropologic. Povestea și savoarea mâncărurilor de altădată (vol. 10), set 2 volume

Pret: 78.75 LEI

Satele sălăjene și poveștile lor, vol. 5-8

Autori: Camelia Burghele
Manipularea destinului. În numele magiei terapeutice: vechi credințe din Sălaj (vol. 5); De la sănătate la boală și înapoi. Descântec, rugăciune și leac în satul sălăjean (vol. 6), Satul timpului. timpul satului. Modele sălăjene de construire a identităților locale (vol 7); Povești și povestitori. Ferestre deschise către memoria satului sălăjean (vol. 8), set 4 volume

Pret: 157.50 LEI

Satele sălăjene și poveștile lor, vol. 1-4

Autori: Camelia Burghele
Ritmurile Cotidianului. Dimensiuni feminine / masculine ale satului sălăjean tradițional (vol. 1); Ritual, Ceremonial, Sărbătoresc. Bucurie și tristețe în satul sălăjean tradițional (vol. 2); Cămașa Ciumei. Mentalitate și praxis magico-ritual în satele sălăjene (vol. 3); Înfrângerea Bolii: Sănătatea Refăcută. Orizontul magico-ritual al satului sălăjean (vol. 4), set 4 volume

Pret: 157.50 LEI

Șapte povești din Țara Silvaniei (carte album), 330 p

Autori: Camelia Burghele
„Poveștile despre case și oameni, zestre, habă, danț și haine de sărbătoare, despre bucătăria bunicilor dar și despre strigoi sau deochi și descântece de boală, dincolo de savoarea zicerii lor în grai local, conturează o imagine a unui sat sălăjean așezat, bine rânduit, în care lucrurile de valoare erau cele care dădeau rost vieții”

Pret: 94.50 LEI

Şapte zile în Ţara Silvaniei. Un exerciţiu de antropologie culturală, 216 p. (română/maghiară/engleză)

Autori: Camelia Burghele
„Volumul de față este un fals album etnografic, în fapt un șir de povești alăturate fotografiilor. Pentru că în spatele antropologiei culturale, ca disciplină bine fundamentată, centrată pe un obiect de studiu – omul – ce se reconstruiește continuu, stă antropologul – cercetător care nu este decât o Șeherezadă modernă, ce povestește mereu celor care vor să asculte și să vadă. Am imaginat, așadar, șapte astfel de povești, pe care călătorul le poate transpune în practică în șapte zile”

Pret: 44.10 LEI

La nuntă în satele sălăjene, 290 p.

Autori: Camelia Burghele
„În această carte, dr. Camelia Burghele adună oua dimineților din satul transilvan, croind din stropii ei curcubeie multicolore de fapte, realități și artefacte spre a se odihni apoi sub vraja umbrelor de înserare cu povești, legende, biruințe, stăruințe, cu împliniri și poticniri, cu adevăruri știute sau neștiute, cu ascunzișuri de taină și înțelesuri greu de înțeles. Toate acestea au fost topite de scânteia minții sale într-un text cizelat cu rânduială și atenție de exeget, ca să fie nouă și celor ce vor veni spre aleasă învățătură”

Pret: 34.65 LEI

Aspecte ale culturii țărănești din Starchiojd. Mărturii orale și scrise, 298 p

Autori: Cristian Mușa
Cartea Aspecte ale culturii ţărăneşti din Starchiojd: mărturii orale şi scrise le oferă cititorilor rezultatele cercetării doctorale a autorului, realizate cu ajutorul profesorului universitar (emerit) dr. Nicolae Constantinescu de la Universitatea din Bucureşti, coordonatorul ştiinţific al tezei de doctorat susţinute public de Cristian Muşa în iulie 2018.

Pret: 31.50 LEI

Prima pagina <<  1 2   >>  Ultima pagina

Editura etnologica
SC Daicom Group SRL - Bucureşti
RO 15845313
J40/14271/2003
Email office@etnologica.ro

Facebook Etnologica

Etajuldoi Webdesign