Colecţia de Etnologie

Istoria sediului Societății de Cultură Macedo-Română din Calea Rahove nr. 29 – București (1902-1984), 130 p.

Autori: Emil Ţîrcomnicu
În jumătate de secol activitatea desfășurată în sediul Societății de Cultură Macedo-Română din Calea Rahovei nr. 29 din București a transformat acest spațiu într-un loc identitar și spiritual pentru românitatea balcanică, aici având loc activitățile sociale și culturale ale macedoromânilor stabiliți la București, dar și ale meglenoromânilor și românilor timoceni. Închirierea spațiilor a ajutat atât la autofinanțarea Societății, cât și la finanțarea unor activități culturale în spațiul balcanic, susținându-se școlile și bisericile, preoții și învățătorii, studenții și persoanele aflate în dificultate. Antetul cu adresa din Calea Rahovei nr. 29 s-a aflat pe toate actele de naționalitate și de stare civilă eliberate de către Societatea de Cultură Macedo-Română.

Pret: 36.75 LEI

Instrumente tradiţionale româneşti. Studii acustico-muzicale, 456 p.

Autori: Ovidiu Papană
Volumul al cincilea din cadrul seriilor de studii acustico-muzicale încheie prezentarea principalelor instrumente muzicale tradiționale românești. În această lucrare sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere acustic cele mai simple instrumente muzicale (utilizate în cultura tradițională românească) – pseudoinstrumentele și (parțial) unele jucării muzicale primitive întâlnite odinioară la copiii din mediul rural românesc.

Pret: 252.00 LEI

Poeziile soldatului Tomuţ din războiul 1914-1918, 116 p.

Autori: Mihail Adrian Şerban şi Niculina Stoican (ed. îngrijită)
„Caietul de poezii al soldatului Vasile Tomuț a constituit pentru Constantin Brăiloiu un pretext științific pentru alcătuirea unui studiu privind „problema, în teorie și în abstract atât de mult cercetată, a creației populare”. Analiza comparată a acestor creații cu altele similare ca origine și plasare în spațiu și circumscrise aceleiași epoci dovedește că „laboratorul poetic” folcloric se bazează pe o serie de stereotipii manifestate atât la nivel structural și compozițional, cât și la nivel tematic, motivistic și stilistic.” (Narcisa Știucă)

Pret: 31.50 LEI

Fenomenologia culturală a funerarului. Poetica funerarului, 190 p.

Autori: Nicoleta Coatu
Verticala istoriei funerarului a creat, conservat și perpetuat o „cultură trăită”, organizată sistemic, cu funcție socializantă, cu perenitate și evoluții specifice. Cultura funerarului reprezintă un sistem simbolic de semne și valori devenite ele însele un mediu al existenței, al unui mod de a fi, un sistem articulat din semnificații, patternuri mentale, coduri, modele comportamentale perpetuate pe fondul mentalitar tradițional. Organizarea și întreaga desfășurare fenomenologică a funerarului, într-o structură de identitate, se bazează pe coordonate fundamentale ale mentalității de sorginte comunitară, cu un caracter spontan, care valorifică genul cunoașterii comune, mediind peisajul cultural.

Pret: 35.70 LEI

Tradiţii populare şi dogmă creştină. Scurtă incursiune în sincretismul religios românesc : lunile mai şi iunie, 236 p

Autori: Ion Tiţa-Nicolescu
Studiul este conceput astfel încât să analizeze cronologic sărbătorile populare românești și creștine care se derulează pe parcursul a două luni, în cazul de față lunile mai și iunie, și a modului în care sincretismul religios se transformă, în timp, în religie folclorică, adică într-un creștinism adaptat nevoilor și puterii de înțelegere a omului simplu. Acolo unde a fost posibil s-a intrat în structura obiceiului, pe principiul valorilor epistemice, tocmai pentru a merge la izvorul etnic al unei tradiții. Exprimarea ortodoxiei prin folclor a fost o altă componentă a cercetării analitice (sincretice și diacronice) care creionează o imagine mai clară a vechilor comunități rurale și a felului în care se raportau la credința creștină.

Pret: 35.70 LEI

Alimentația, vol. 2, Banat, Crișana, Maramureș. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român

Autori: Cătălin Alexa, Laura Toader, Cornelia Pleșca
„Vechimea și importanța grâului în agricultura românească, mulțimea și amploarea credințelor și obiceiurilor legate de cultivarea grâului (în comparație cu acelea referitoare la alte plante cultivate), locul pâinii obișnuite și a celei rituale (colacii) în ceremoniile poporului român, importanța grâului ca ofrandă în obiceiurile populare, frecvența spicului de grâu și a uneltelor agricole în ornamentica noastră populară, tematica agrară a unor importante creații literare (Plugușorul, Colinda grâului) sunt aspecte care ne îndreptățesc să vorbim de o adevărată civilizație a grâului în Carpați și la Dunăre”. (Cornelia Belcin Pleșca, Civilizația grâului în Evul Mediu românesc. Tehnici și simboluri, în „Revista de Etnografie și Folclor”, 1993, p. 473).

Pret: 63.00 LEI

Peisajul cultural carpatic. Transhumanța în zona Corbi-Nucșoara, 250 p.

Autori: Lucian David, Ionuţ Semuc (coordonatori)
„Transhumanța este o deplasare temporară, longitudinală și latitudinală a turmelor de oi pentru iernat, o fază avansată a păstoritului, apărută din necesitatea folosirii eficiente a pășunilor și a fânețelor situate la mare distanță de satul de origine al oierilor”.

Pret: 52.50 LEI

Categorii ale folclorului românesc în repertoriul interpretei dobrogene Elena Roizen, 146 p

Autori: Maria Stîngă
Așa cum observăm prin analiza noastră, mesajele cântecelor dobrogene performate de artistă sunt clar structurate, căci ele conțin motive cu semnificație proprie în sistemul semioticii populare. În melodiile create și interpretate de Elena Roizen, tinerii interpreți regăsesc mereu acel limbaj folcloric, acel cod al mijloacelor de expresie, prin care fiecare cântec transmite diferite mesaje pe plan sacral, ceremonial și artistic. Cântecele sale ne transmit că acest cod elaborat de veacuri nu a fost învățat, ci a fost însușit de fiica plaiului dobrogean de la părinți și bunici, trăitori și practicanți de frumos, ca expresie a gândurilor și sentimentelor comunității autohtone creatoare de viață artistică.

Pret: 29.60 LEI

Termeni si teme actuale în știintele etnologice. In honorem Nicolae Constantinescu, Ed. Muzeului Literaturii Tomâne și Ed. Etnologică

Autori: Ioana Fruntelata, Florența Simion, Mihaela Bucin (coordonatori)
„Cultura folclorică românească a atras irezistibil și în permanență cercetătorii din interior și din afară, români și străini, să o studieze in situ, să surprindă aspectul ei actual și să-l compare cu modelul tradițional, să-i descifreze mecanismele de funcționae, procesele de adaptare și de respingere, nuanțele, luminile și umbrele care fac din ea un obiect de studiu complex și fascinant”.

Pret: 52.50 LEI

Dimitrie Cantemir. Perspective etnologice, 164 p.

Autori: Sabina Ispas (îngrijire volum)
„Cronicarii au farmec lingvistic și dar de povestire, Cantemir e scriitor, creator, aducând idei și combinații. Figura lui, umbrită până azi, e a unui om superior. Voievodul luminat, ambițios și bazat, om de lume și ascet de bibliotecă, intrigant și solitar, mânuitor de oameni și mizantrop, iubitor de Moldova lui după are tânjește și aventurier, cântăreț în tambură țărigrădean, academician berlinez, prinț rus, cronicar român, cunoscător al tuturor plăcerilor pe care le poate da lumea, Dimitrie Cantemir este Lorenzo de Medici al nostru”. (G. Călinescu, Istoria Literaturii Române, Ed. Minerva, 1982)

Pret: 42.00 LEI

Prima pagina <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9   >>  Ultima pagina

Editura etnologica
SC Daicom Group SRL - Bucureşti
RO 15845313
J40/14271/2003
Email office@etnologica.ro

Facebook Etnologica

Etajuldoi Webdesign