Colecţia de Etnologie

Apa. De la ordinea practică la ordinea metafizică, 478 p.

Autori: Doina-Cristina Mazăre
Punctul de pornire al acestei lucrări este observarea simbolului apei în viața practică și, apoi, analiza modului în care acest simbol este transferat în ordinea ideală, metafizică, urmărind tipologiile și ipostazele apei, așa cum se desfășoară în fiecare domeniu ales, deoarece, fiecare teritoriu în care activează apa funcționează de pe principii diferite, iar noi am dorit să studiem aceste principii și funcțiile pe care ea le dezvoltă în teritoriile descoperite.

Pret: 42.00 LEI

Păstoritul. Bibliografie selectivă, 374 p.

Autori: Lucian David
Bibliografia retrospectivă generală a păstoritului, realizată de cercetătorul Lucian David, echivalează cu o reconstituire pe bază de documente a evoluției unei profesiuni tradiționale, instrument de lucru recomandabil nu doar folcloriștilor, ci și specialiștilor din domenii conexe.

Pret: 37.80 LEI

In honorem Sabina Ispas. Cunoașterea „culturii profunde”. Paradigme actuale, 600p

Autori: Ioana-Ruxandra Fruntelată, Iulia Wisosenschi, Radu Toader (coord.)
Volum omagial care cuprinde 51 de materiale științifice dedicate acad. Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, personalitate proeminentă pentru etnologia românească, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Pret: 67.20 LEI

Laptele matern şi aburul hranei. Contexte etnologice, 958 p.

Autori: Laura Ioana Toader
„Autoarea prezintă mai întâi actele alimentare legate de alăptatul și înțărcatul copilului și rolul jucat de personajele cu funcții rituale și ceremoniale (lăuza, moașa, doica, nașa) în obiceiurile de naștere (rodina, botezul, cumetria). Urmează apoi alimentația specifică celui de al doilea prag din ciclul vieții, căsătoria, care deschide prin cel mai important ritual al său, actul nupțial, un nou ciclu vital, unde discută problemele referitoare la schimbul și rolul darurilor alimentare, ospățul nupțial, ploconul, semnificația pomului la nuntă, bradul virilității și mărul feminității. În prezentarea ofrandelor alimentare specifice ultimului prag de trecere, înmormântarea (pomana, praznicul, pomul sau mărul mortului și altele), apare un alt arhetip fundamental, aburul, substitut ritual al hranei care se înalță, precum sufletul omului, la Cer”. (Ion Ghinoiu)

Pret: 79.80 LEI

Păstoritul la Botiza, 192 p

Autori: Ciprian Coc
Cartea de față, scrisă de mai tânărul nostru coleg Ciprian Coc, „Păstoritul la Botiza”, este, pe rând, un imn adus lumii vrăjite a stânei, o reverență închinată botizenilor. Este scrisă într-un ritm alert, parcă între două ploi, între două mulsori sau două strămutări; dar discursul îi rămâne inteligibil, fascinat, convingător, dovedind aproape o patimă pentru subiect. Autorul se lasă devorat de ceea ce face, el se lasă prădat și se investește cu toată ființa sa, căutând explicații pentru orice detaliu, precum marii profesori.

Pret: 27.30 LEI

Troiţa în peisajul cultural al Munţilor Apuseni, 246 p

Autori: Monica Bercovici-Ratoiu
Purtătoare de semne, de amprente succesive, troița devine un martor-palimpsest prin numărul de straturi suprapuse, șterse, traversând diferite contexte sociale, istorice și culturale. Expresie a unui model cultural tradițional, troița este supusă unei dinamici care antrenează inovații de ordin formal și tehnic, reevaluări de semnificație și funcționale. Din punct de vedere al unei dinamici formale, troița suferă, în perioada contemporană, un proces de simplificare și de modificare structurală, prin schimbarea materialului de construcție, fapt care exprimă alterări sau modificări de sens.

Pret: 25.20 LEI

Persuasiune și dorință de comunicare în actul criticii, 2020, 192 p.

Autori: Ștefan-Lucian Muresanu
Critica, în artă, este o îndrumare, o căutare a sensului în creația artistică respectivă fără a dăuna existențial poziției sociale a creatorului. Criticul este tot un artist însă măiestrit să evalueze stilurile, să surprindă mesajul în creația artistică respectivă, să susțină bunul simț ca mod de comunicare cu lumea, fie cu lumea admiratoare sau cu omul creativ. Artistului creator îi este dat rezultatul anchetei critice față de creația materializată, supusă contemplării publicului. Un critic literar observă sensul mesajului operei de artă și studiază profund reacția publicului față de creația artistică respectivă.

Pret: 29.40 LEI

Radu Afrim. The Fabric of Fragility, Ed. Tracus Arte, 2016, 216 p., (carte în limba engleză), teatru-film

Autori: Cristina Rusiecki
„This type of book seeks not to overlook the directorial procedure, he use of humour in contrast with dramatic tension, the point of the `game` of distancing but also the game of drawing the audience more deeply into the thread of the story”. Ion Cazaban

Pret: 76.65 LEI

Un click și ... 1000 de realități. New media în teatrul românesc, Entheos, 2020, 248 p., teatru-film

Autori: Cristina Rusiecki
„Relația dintre om și tehnologie nu poate funcționa decât în condițiile unei armonizări perfecte. Niciuna dintre părți nu trebuie să piardă teren în fața celeilalte, iar dacă se întâmplă e de preferat să piardă aparatele. În fond, totul e menit să sprijine efortul oamenilor de pe scenă, și nu să dezvolte povești aberante, fără nici o legătură cu nimic”. Andu Dumitrescu

Pret: 61.95 LEI

Despre interpretarea etnologică, 220 p.

Autori: Ioana-Ruxandra Fruntelată
Această carte nu epuizează posibilităţile de gândire şi înţelegere ale interpretării etnologice. Dar este o încercare onestă de a transmite o parte din ideile şi experienţa unei autoare specializate, care s-a format, deopotrivă, pe teren şi în bibliotecă, la catedră şi în comunitatea academică şi profesională, atentă la lecţiile înaintaşilor, la învăţăturile mentorilor ce i-au deschis drumul şi la mişcarea de idei din câmpul disciplinar intern şi internaţional, dar mai ales iubind lumea românească şi oamenii pământului cu bucuria unei recunoaşteri continue şi neliniştea unei datorii mari despre care orice intelectual al ţării ştie că se cere plătită în fiecare zi.

Pret: 31.50 LEI

First   <<  1 2 3 4 5 6 7  >>  Last

Editura etnologica
SC Daicom Group SRL - Bucureşti
RO 15845313
J40/14271/2003
Email office@etnologica.ro

Facebook Etnologica

Etajuldoi Webdesign